Преди няколко седмици се разбра, че в Европейския Съюз е стартирала кампания с името "Аз няма да крада". За да подпомогне развитието на P2P технологиите, Европейския Съюз инвестира $22 милиона в разработката на BitTorrent клиент с отворен код.

Екипът зад "социалния" BitTorrent клиент Tribler е в основата на проекта с кодово име P2P-Next. Проекта получи 22 милиона долара (15 милиона евро) от Европейския съюз и още $6 милиона (4 милиона евро) от някой от партньорите.

Едно от основните имена участващи в проекта е BBC, които ще използват клиента за пускането на телевизионни предавания. Други партньори в проекта P2P-Next са European Broadcasting Union, Lancaster University, Markenfilm, Pioneer Digital Design Centre Limited и VTT Technical Research Centre of Finland. Главната цел е разработката на BitTorrent клиент с отворен код, поддържащ показване на съдържанието в реално време (т.е. да гледате филма докато се сваля).

Почти 50% от хората използващи BitTorrent свалят телевизионни шоута. Проекта ще даде на телевизионните мрежи по-добър начин за достигането до онлайн публиката, като предоставят избираеми програми с високо качество.