"Като един от многото начини да доставим съдържание до хората, решихме да направим експеримент и да пуснем един от най-популярните ни сериали в BitTorrent. Технологията ни позволява да разпространим съдържание с много високо качество, без да се налага да инвестираме в скъпи сървърни инсталации."

Много популярното шоу наречено "Nordkalloten 365" се излъчва по националната телевизия в Норвегия. Гледат го средно над 900 хиляди зрители от население 4,6 милиона и пазарният му дял е близо до 50%! "Nordkalloten 365", вече може да се сваля свободно. В сериала се разказва за опитния алпинист Lars Monsen, които пътува сам през северна Скандинавия една година. Първия епизод вече е пуснат и следващите ще го последват веднага щом се encode-нат. Файловете са MPEG4 H.264 с резолюция 1024x576 25fps и bitrate - 3Mbit/s и не съдържат DRM.

Досега експеримента е с огромен успех. За един ден около 8000 човека свалиха торент файла. Като се вземе предвид населението на Норвегия, това е голямо число. "BitTorrent технологията изглежда работи много добре за напълно легални неща с високо качество. Хората с радост сийдват и скоростите достигат до няколко MB/s. Целият сериал без проблем може да се свали за минути или за секунди за хората с бърза връзка". Файла може да се свали с всеки един bittorrent клиент, но от норвежката телевизионна компания препоръчват безплатният и opensource "Miro player", защото е най-лесен за ползване от начинаещи.

От "Norwegian Broadcasting Corporation" казват, че ще продължат с подобни експерименти и ще се опитат да направят повече съдържание достъпно през тази технология вместо с традиционните streaming канали, podcast-ове и DVD продажби.