По схема „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна социална инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” на ОП „Регионално развитие” са осигурени 5.3 млн. лева за модернизирането на дирекции „Социално подпомагане” в 68 общини. В списъка са включени дирекции на три общини в Софийска област – Ботевград, Костинброд и Самоков. За модернизацията им са осигурени общо 145 230 лева.
По схемата ще бъдат реализирани следните дейности: ремонт, реконструкция и обновяване на сградите/помещенията, в които се намират дирекциите ”Социално подпомагане”; внедряване на мерки за енергийна ефективност, включващи топлоизолация, подмяна на дограма, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване в сградите, подобряване на достъпа за хора с увреждания до сградите и помещенията на дирекциите.
Срокът за изпълнение на проектите е 24 месеца. Съфинансиране от конкретния бенефициент не се изисква. Така размерът на безвъзмездната финансова помощ е сто процента.