След като стана ясно, че Даниела Йорданова ще се състезава за Габрово, спортният сайт на Габрово разговаря с изпълнителният директор на "Тот атлет" и бъдещ консултант на голямата българска състезателка - доц.д-р Красимир Гутев.      

- Краси, клуб "Тот атлет" се сдоби със страхотно попълнение?

Новата година започва с хубава новина.Нашият клуб картотекира известната българска лекоатлетка Даниела Йорданова и сме започнали усилена работа предвид сигурното и участие на олимпиадата в Лондон.

- Според теб участието и в Лондон е сигурно, така ли?

Абсолютно сигурно. И тя ще бъде не само участник, който просто ще отиде да посети Лондон, а състезател, който потенциално ще се бори за едно качествено представяне и челно класиране.

- Как се стигна до това тя да се състезава за "Тот атлет"?

Тя беше дълги години състезател на "Балкан" (Ботевград) и тренираше под ръководството на Димитър Василев. В края на миналата година обаче двамата са решили да се разделят. Предвид това, че тя все пак трябва да има клуб, за който да се състезава във вътрешните първенства, просто се обърна към нас. Не е тайна, че се познаваме добре с нея от много години насам. Те често са посещавали Габрово с нейния треньор. Водила е подготовка за две Олимпиади тук и сме близки познати. Преценила е просто, че ще е уместно да се състезава за "Тот атлет" и да представя Габрово на Олимпиадата в Лондон.

- Подготовката на един състезател, който се готви за Олимпийски игри, е нещо много сериозно. Как ще се справи финансово клуб "Тот атлет"?

Това е много сериозен въпрос и ти благодаря, че ми го задаваш. Предвид това, че нашия клуб няма такива финансови възможности, тя в момента е на подготвителен лагер в Турция изцяло на свои разноски. Подготовката на един толкова сериозен спортист за Олимпиада, е като подготовката на един болид за Формула 1. Знаете, че средствата, които се влагат в тези състезатели са доста. Всъщност проблемът е до месец май, докато се отпуснат целевите средства за предолимпийска подготовка, но именно в това време до месец май трябва да се извърши сериозната работа. Трябва да търсим средства, за да може нейната подготовка да върви ритмично. Ще търсим съдействие от Община Габрово и от частния бизнес относно решаването на този проблем.

- Кога планирате да покрие норматива за ОИ?

Нормативът не е проблем изобщо. Тя миналата година на състезание в Италия остана на нищожна разлика от норматива, който е необходим за участие на Олимпиадата - на секунда и половина, въпреки че не беше в най-добрата си форма. Ще покрие норматива най-вероятно през май на някой комерсиален авторитетен турнир в чужбина. Нещата ще се развиват по план, който сме изготвили и ще следваме. Въпросът е да обезпечим тези четири месеца до май, когато трябва да се свърши основната работа. Ние сме без пари.

- Разбирам, че ти ще се грижиш за подготовката и, като треньор-консултант, а д-р Пламен Панов ще следи здравословното и състояние?

Да, както вече казах на Даниела Габрово не и е никак чуждо. Доста често са били тук със своя бивш треньор и са водили подготовка за Олимпиади, Световни и Европейски първенства. Д-р Панов също е бил в екипа им. Той също ще оказва и винаги е оказвал съдействие на Даниела Йорданова. Така че веригата състезател-треньор-лекар вече сме я сформирали.