Радиацията може да се отхвърли като възможна причина за измирането на динозаврите, пишат в сп. "Ню сайънтист" астробиолозите Ейдриън Мелът и Брюс Ротшилд от Университета на Канзас в Лорънс.

Твърде малко фосили на динозаври показват следи от рак на костите, за да се заключи, че смъртоносна доза йонизираща радиация е причинила гибелта на динозаврите. Мелът предполага, че по-скоро става дума за периодични дози от космически лъчи или избухвания от гама лъчи, които може да са довели до масови измирания на тези животни.

Мелът анализирал данните, събрани от Ротшилд, за признаци на рак във фосилизираните кости на 708 динозаври. Двамата сравнили броя на случаите на рак на костите сред динозаврите със заболеваемостта от рак при съвременните птици и влечуги и не установили повишена заболеваемост от рак сред динозаврите.

Мелът ще продължи изследванията си. Той казва, че са получени интригуващи резултати за хадрозаврите, които са живели през последните 5 милиона години от съществуването на динозаврите. Сред тях се среща единственият случай на рак на костта и единствените случаи на доброкачествени аномалии, наречени хемангиоми.