Какво се предвижда в проекта за нов Закон за предучилищното и училищното образование

Според него детската градина ще стане задължителна от 4-годишна възраст. Това отговаря на европейските директиви, според които  до 2020 г. най-малко 95 процента от четиригодишните трябва да са в детските градини.
„Към момента при нас процентът е 75. Това означава по-голям финансов разход за държавата, но даваме достатъчно дълъг отлагателен период. Градината става задължителна от учебната 2016-2017 г., това време трябва да стигне и на общините да разрешат материалните си проблеми” – обясняват от просветното министерство.
Училище ще се започва на седем или на шест години, както е досега. 15 септември е първият учебен ден. Училището се дели на начално, основно и гимназия от два етапа. Задължително ще е до 10-и клас, когато учениците ще получат удостоверение за завършване на класа. Документ за основно образование се получава след 7-и клас. Удостоверението обаче не им дава никакво друго право, освен да продължат обучението си във втория етап на гимназията.
В 10-и клас учениците ще имат право да направят промяна на профила, в който учат. Защото при първия им избор много често те не са били наясно или това е бил избор на родителите им.
Въвежда се един нов вид училище - “обединено”. То ще е до 10-и клас. С него даваме възможност на основните училища, които сега са до 8-и клас в малките населени места, да се преобразуват или в средни, или в обединени.
Предимството е, че сега учениците по различни причини не могат да продължат образованието си след 8-и клас в друго населено място и напускат системата. Или трябва да пътуват, или родителите им напускат домовете си и отиват в по-голям град. Разбира се, по този начин се гарантират и работни места за учителите. Много от училищата във въпросните райони имат намерение да развиват професионално обучение.
Професионалните гимназии преминават към общините, няма да са държавни.
Учителите ще минават атестация на всеки 4 години. Учениците няма да дават оценки за нея, но при общата инспекция на училищата по принцип се отчита и мнението на децата. По-важното е, че учителите с отрицателни атестации ще бъдат отстранявани от работа.
Другата важна промяна е свързана с финансирането. Запазва се сегашният модел на делегирани бюджети, но ще има целеви средства за подпомагане на училищата със слаби или отлични резултати. Важното тук е, че парите за подпомагане на първите няма да могат да се използват за възнаграждения на учителите, а само за мерки за подобряване качеството на обучението. Тези, които отиват за училищата отличници обаче, могат да се използват и за бонуси на преподавателите, обясни зам.министърът на образованието  Милена Дамянова.