Експерти от Европейската комисия са съставили списък със страните от ЕС, които са най-уязвими за икономически и социални сътресения, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници от лондонското Сити.


По данни на източниците в т.нар. „черен списък” влизат четири държави – Италия, Испания, Унгария и Кипър. Страните са оценени по десет ключови икономически показатели, сред които размерът на държавните средства и задлъжнялостта, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, стойността на работната сила, данъчната система и социални гаранции.

Специалистите от ЕК са съставили и „сив списък”, в който попадат Великобритания, Франция, Белгия, България и Словения. Тези страни са смятани за „намиращи се в зона на икономически риск”.

Гърция не е включена в никакви списъци, тъй като по отношение на нея действат специални стабилизационни програми на ЕС и МВФ.

Очаква се „черният списък” по-късно днес да бъде представен на евродепутатите в Страсбург от еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.