България ще представи своята позиция по повод независимостта на Косово в Съвета на външните министри на Европейския съюз, който ще се проведе в Брюксел. Час след провъзгласяване на отделянето на Косово от Сърбия от външното ни министерство официално заявиха, че България ще продължи да работи за постигане на единна позиция на ЕС и минимизиране на рисковете за сигурността в Косово и региона.

Съветът на външните министри на Европейския съюз заседава по-малко от 24 часа след обявяването на Косово за независима държава. „Европейският съюз има пълни шансове да формира единна позиция по този въпрос”, каза заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков пред Дарик радио в навечерието на това заседание, като припомни, че преди една година Евросъюзът е подкрепил единодушно планът на Марти Ахрисаари за статута на Косово.

От Брюксел обаче шансовете ЕС да излезе с единна позиция по независимостта на Косово не изглеждат никак големи. Коментарите са, че държави като Кипър и Испания са решени да блокират общата позиция на Евросъюза. Аргументите им са, че Косово ще създаде опасен прецедент.

Очаква се Съветът на външните министри да приеме оперативния план за изпращането на мисията на ЕС в Косово, с която на практика ще бъде възвестено нейното начало. Нейната цел е да подпомогне институциите на новата независима държава, съдебните власти и правоприлагащите органи. В състава на мисията на ЕС влизат 2210 полицаи, юристи и митничари, като 30-ина от тях ще са българските представители. Минималният период на нейното действие в Косово ще е две години.