Георги Първанов беше бащата на Тройната коалиция, затова и ДПС със зъби и нокти го брани.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от "Атака" Павел Шопов по време на дискусията по проекторешението за създаване на Временна парламентарна анкетна комисия за проучване дейността на президентската институция по упражняване правото на помилване, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за времето на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

"За БСП и ДПС е много важно това е много важен политически въпрос. Това решение ги примирява в тежкия момент на лидерски проблеми. Тяхното бъдеще е свързано с този период на президента Първанов. Яне Янев спаси Първанов в началото на 41-ото Народно събрание. В началото на този парламент беше ясно, че Янев държеше ключа и щеше да свали Първанов", посочи депутатът.

"Ние от "Атака" сме наясно, че с този Конституционен съд там ще влезе решение, което да интерпретира и да даде отговор и да застъпи тяхната теза за недопустимост парламентът да гледа дейността на президента. Нещата са много по-прости и много по-политически. Друга основна причина на БСП и ДПС е това, че действията ще бъдат извадени наяве за последните 10 години, не само имало ли е, нямало ли е указ. Оттам ще се стигне до изпълнителната власт. Ние считаме, че въпросът е и до много други обстоятелства, които касаят чисто изпълнителната власт. Ще се види изначалната склонност на БСП по толериране и с една по-мека наказателна политика към престъпността, ще се види, че БСП има тази склонност. Няма президентска институция, има президент по Конституцията. Това е въпрос на формулировка", каза още Шопов.

"Атака" и Синята коалиция се обявиха "за" създаването на комисията, а БСП и ДПС са твърдо против.