Между ДПС и „Атака” стоят не само политически различия, стоят ценностни различия. Под никаква форма не би могло да има коалиция между двете партии. Това заяви пред БНР  Лютви Местан – лидер на ПП ДПС.

„Ако някой говори подобни недомислия, означава че не познава идейната основа на ДПС. Това ще бъде абсолютно опорочаване на политиката. Аз няма да участвам в такъв процес”, допълни още Местан.

Позицията по отношение на ГЕРБ е съвършено ясна и категорична и тя не подлежи на промяна. Защото тази позиция отразява коректния прочит на вота на българските граждани. „ГЕРБ с начина, по който управляваше страната, заслужи тоталната изолация, в която се намира в момента. И тази партия не е в състояние, с лидери като Борисов и Цветанов, да излезе от тази изолация. Българските граждани категорично свалиха ГЕРБ от власт – първо, с протести, второ, с вота си на 12-ти май”, каза още лидерът на ДПС.

Ние очакваме да се предложи програма за изход от тежката социално-икономическа и вече политическа криза, в която беше вкарана страната от ГЕРБ. Би трябвало изборите да преодолеят тази политическа криза. „Ние ще дадем своя отговор дали ще се коалираме с БСП, след като видим тяхната програма. Струва ми се, че тази програма, по необходимост, трябва да бъде национална. Тя трябва да бъде продукт на надпартийни усилия,” заяви Лютви Местан.