При съвместна акция на служители на Регионална дирекция по горите-София, Държавно горско стопанство-Етрополе и Районно управление на полицията-Етрополе на 17.02.2012г. в Етрополе бяха съставени 4 броя актове за установяване на административни нарушения по чл. 213 т.1 и 2 от Закона за горите - транспортиране и съхраняване на дърва от бук и габър без превозен билет и немаркирани с контролна горска марка.
При акцията е задържан джип „Сузуки Самурай”, послужил като средство за извършване на част от нарушенията.
Държавно горско стопанство-Етрополе обръща внимание на населението да не се доверява на нерегламентирани търговци на дървесина и да не купува дърва за огрев, които не са маркирани с контролна горска марка и не са придружени с документ /превозен билет/, доказващ законния им произход. При такива сделки на санкция подлежат и купувача и продавача.
Извадки от Закона за горите:
 „.Чл.213. Забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на:
1.Дървесина, немаркирана с контролна горска марка, съответно с производствена марка.
2.Дървесина, непридружена с превозен билет
Чл.266. /1/ Наказва се с глоба от 50 до 3000 лв., ако не подлежи на по тежко наказание, физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти.
Чл.273. /1/ Вещите, послужили за извършване на нарушение, както и вещите-предмет на нарушението, се отнемат в полза на държавата независимо от това чия собственост са...”