На 13 февруари пуснахме поканата от кмета на общината за публично обсъждане на Намерение за поемане на дългосрочен общински дълг на община Етрополе чрез изтегляне на дългосрочен кредит от търговска банка или друга финансова институция.
Обсъждането се проведе на 20.01.т.г. в заседателната зала на Общинска администрация.  
Ето и основанията, породили необходимостта от обсъждане:
През м.октомври 2010 г. Община Етрополе спечели два проекта по мярка „Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година., а именно:
1. „Рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа в гр.Етрополе". Стойността на проекта е 1 297 768,00 лв.
2. „Рехабилитация и реконструкция на вътрешната улична мрежа в гр.Етрополе". Стойността на проекта е 1 740 472,00 лв.
С реализацията на проектите ще се подобри инфраструктурата в общината .
През 2011 година Община Етрополе подписа договор с предмет „Изпълнение на допълнителни видове и количества строително-монтажни работи за изграждане на обект „Рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа в гр. Етрополе" на обща стойност 1 965 789,82 лв. с ДЗЗД Обединение „Път проект".
Необходимостта от сключването на този договор е свързана с подмяна на подземната инфраструктура, включваща водопровод и канализация по трасета, съвпадащи с изпълнението на проекти, спечелени по ПРСР.
През м.02.2012 г. Община Етрополе ще кандидатства по ОП „Околна среда" с проект „Интегриран инвестиционен проект във водния цикъл на гр.Етрополе". По проекта ще бъдат включени за възстановяване като допустими разходи средствата по договор„Изпълнение на допълнителни видове и количества строително-монтажни работи за изграждане на обект „Рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа в гр. Етрополе" за 1 965 789,82лв.
За да може общината да се разплати с изпълнителя в срок, е необходимо да се изтегли дългосрочен кредит от фонд „ФЛАГ", който ще бъде възстановяван от собствени приходи на общината до момента на възстановяването им от ОП „Околна среда".
Срокът за погасяване е до 7 години.
На обсъждането присъстваха заместник-кметовете Венета Гергова и Росица Христова.