Над 300 недоволни от цените на горивата граждани се събраха на протест пред Народното събрание. Районът беше отцепен от полиция, но до спиране на движението не се стигна.
Някои от протестиращите бяха с маски на палячовци, други издигаха плакати срещу монополите и развяваха националните знамена.
Сред нагледните им материали беше и голяма красноречива сравнителна таблица за цените на бензина и размера на минималната работна заплата в България и европейски страни.
Цената в евро за 1 литър в Австрия е 1.29, в Германия - 1.45, в Ирландия - 1.44, в Италия - 1.50, а в България - 1.27 и това при минимална работна заплата в Австрия от 1000 евро, в Германия - 1277, Ирландия - 1326, Италия - 866, а в България 122.71, показва плакатът с таблица.
Цифрите са написани върху българския трикольор, а под тях е изписан коментарът: „Няма такава държава".
Протестиращите бяха опънали огромни плакати с искания и предупредителни призиви като „Искаме либерализация на вноса на горива", „Ние сме силни, защото сме заедно", „Не сме LUK-ови глави", използвайки наименованието на „Лукойл".
Исканията на протестиращите, освен за либерализиране на вноса на горива, са и за намаляване на митата и акциза на горивата и намаляване на цената спрямо стандарта, което както подчертаха те, не противоречи на директивите на ЕС.
Протестиращите настояват и за граничен контрол, за да се знае коя фирма какво внася и какво е качеството на внесеното гориво, изтъкна Иван Бонев от сдружение „Сила", което организира протеста.
Освен това протестиращите искат да бъде въведен граждански контрол на качеството на нефта, който внасят Лукойл, като гражданите, които го контролират, се избират от инициативен комитет и биват сменяни на всеки 3 месеца.
Да се предприемат адекватни и навременни постъпки за постигане на междуправителствено споразумение за съхранение на запаси на територията на друга страна членка на ЕС, настояват още протестиращите. България е една от трите държави в ЕС, която все още няма такова споразумение.
„Ако го имаме, ще се облекчи финансовата тежест върху предприятията за достигане на минималния резерв, което пряко влияе на цената за потребителя", отбелязаха участници в протеста.
Подобно на София, протести срещу високите цени на горивата се провеждат в още няколко града в България.