Като президент съм се заклел да браня Конституцията и точно това смятам да правя. Конституцията ще се спазва и президентът ще е гарант за това. Не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Това каза на пресконференция президентът Росен Плевнелиев след среща с БСП.

Държавният глава уточни, че ще изчака какво решение ще дойде от страна на парламента и затова от кога и как комисията ще изисква информация. Той ще проведе и консултации с много юристи по темата. „Репутацията на президентската институция ми е много, много важна”, подчерта държавният глава. "Поех категоричен ангажимент пред ръководството на БСП и лично пред г-н Сергей Станишев финансовата рамка в периода 2014 - 2020 година да бъде широко дебатирана."

Той поясни, че наистина по темата е необходим широк обществен дебат. Плевнелиев добави, че част от темите са били инвестициите, бизнесът, както и енергийната тема. "Секторът "Сигурност" също беше широко обсъждан днес", каза президентът. Той съобщи, че една от идеите на БСП касае Консултативния съвет по национална сигурност. Плевнелиев поясни, че идеята е този съвет не само да се събира, а да показва резултати на всяко заседание.

БСП следи внимателно процесите в България, особено начина, по който се направиха изборите, изборното законодателство, дали ще бъде коригирано, за да не се натрупват грешки от миналото и разбира се, БСП би искала да види и в президентството обществена дискусия по темата с изборното законодателство, каза още Плевнелиев. Той поясни, че социалистите са категорични, че изборният кодекс трябва да бъде подобрено, за да няма отново напрежения.

Относно съдебната реформа, Плевнелиев каза, че от БСП смятат, че тя не може да бъде доведена до край, защото в момента има противопоставяне на институциите.

Президентът каза още, че със Сергей Станишев са обсъдени още много други теми, като една от тях е безработицата сред младите хора. Сред предложенията са да има данъчни облекчения за фирми, които наемат млади хора.