AMD подписа дефинитивно споразумение за закупуване на SeaMicro – пионер в областта на енергийно ефективни микросървъри с висока пропускателна способност. Сделката е на стойност $334 милиона платими в наличност, съобщиха от производителя на процесори.
    

С придобиването AMD ще ускори своята стратегия за доставка на нова сървърна технология за облачни информационни центрове, обслужващи динамично уеб-съдържание, социални мрежи, търсене и видео.

Комбинацията от технологии на AMD и SeaMicro ще позволи сериозно намаляване на сложността на информационните центрове, стойността и консумацията на енергия и същевременно ще подобри производителността. AMD планира да предложи първите Opteron-базирани решения с технологии от SeaMicro през втората половина на 2012 г.

Облачните информационни центрове ще бъдат най-бързо растящият сегмент на сървърния пазар до 2015 г., гласят анализите на IDC. Съществуващите в момента системи на SeaMicro типично използват  една четвърт от енергията и заемат една шеста част от пространството на традиционните сървъри със същата изчислителна производителност, при това осигуряват до 12 пъти по-висока пропускателна способност на ядро.

SeaMicro въведе т.нар. суперкомпютърна „тъкан”, която свързва хиляди процесорни ядра, памет, системи за съхранение на данни и входо-изходен трафик. Структурата поддържа множество набори от процесорни инструкции.

Решенията на компанията са инсталирани на много места по света. AMD ще продължи да поддържа всички текущи клиенти на SeaMicro, като междувременно ускорява плановете си за предлагане на нови платформи, съчетаващи технологиите на двете компании.