Немският софтуерен гигант SAP AG договори покупката на Ariba – известен разработчик на платформа за онлайн бизнес. Сделката на стойност 4,3 млрд. долара е най-голямата инвестиция на SAP в облачни технологии, отбелязва Блумбърг.
    

Сумата по сделката превишава с 20% цената на Ariba на борсата. Очаква се поглъщането да приключи през третото тримесечие на 2012 г. SAP ще плати за Ariba с наличните си пари и с кредит в размер на 2,4 милиарда евро.

В момента Ariba се счита за най-големия доставчик на облачна платформа за електронна търговия и втори в облачния софтуер за бизнеса. SAP, от своя страна, ще засили със сделката конкурентната си мощ спрямо Oracle, която също е активна в облачните покупки.

Поглъщането на Ariba от SAP е и една от най-големите сделки на пазара за корпоративен софтуер. Рекорд там държи Hewlett-Packard, която през 2011 г. даде 10 млрд. долара за Autonomy.

В последните 10 години на пазара за корпоративен софтуер са сключени около 1200 сделки по поглъщане на обща стойност 80 млрд. долара, отбелязва Блумбърг.