С вдигането на националното знаме, поднасяне на цветя пред паметника на падналита за България етрополци и голям концерт-спектакъл на Володя Стоянов-Войводата и ансамбъл „Балканска младост” към НЧ „Тодор Пеев-1871” етрополци поченоха 134-та годишнина от Освобожданието на България и Етрополе от турско робство.
Под звуците на Националния химн, изпълнен от Младежката духова музика, знаменна група от ученици на СОУ „Христо Ясенов” издигна на пилона на централния площад  Националния трибагреник.
След това паметникът на падналите във войните етрополци беше отрупан с венци и букети цветя: от кмета на общината инж. Богомил Георгиев и председателя на ОбС Христо Андреев от ПП „ГЕРБ”, БСП, от клубове, обществени организации, сдружения, училища, фирми и граждани.
В 11:00 часа тържествата продължиха в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” с приветственото слово на кмета на общината инж. огомил Георгиев. Акцентът в него падна върху участието на Етрополе и етрополци в продължителната сага за освобождението на страната и града от турско робство. След това започна съвместният концерт-спектакъл на Волода Стоянов-Войводата и ансамбъл „Балканска младост” към читалището.
Съставено предимно от авторови песни, изпълнението на Володя Стоянов беше умело съчетано с моменти от историята на страната ни и най-вече на Етрополе. На фона на танцовите изпълнения на младите хора от ансамбъла се получи чудесен спектакъл, хармониращ изцяло на днешния Национален празник – 3-ти март.
През цялото време празнично-патриотично настроение в залата се подхранваше със всяка следваща песен. Кулминацията дойде, а с това и края, с изпълнението на песента „Дето и да ходиш…”. С първите думи, с развети знамена младите танцьори навлязоха в салона. Станали на крака хората аплодираха продължително тяхното изпълнение.
С разкошната кошница с цветя от кмета на Общината и председателя на Общинския съвет беше изразена спонтанната радост на хората от чудесното изпълнение на Володя Стоянов и младежкия ансамбъл.