Днес, 24 ноември, се навършват 146 години  от деня, в който  Етрополе записва светла страница в летописа на Руско-турската война от 1877 г. – 1878 г.


По този повод  в Исторически музей - Етрополе беше открита изложбата  „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Гости на откриването бяха инж. Владимир Александров – кмет на община Етрополе, г-н Марин Маринов – депутат от 49-то НС, г-жа Станка Димитрова- зам.кмет, общински съветници, директори на институции и граждани.


Откриването на изложбата започна с емоционален прочит на  стихотворението „Балада за освободителите“ на етрополския поет Георги  Билев от Бистра Александрова, поетеса и ръководител на литературен кръжок „Хр. Ясенов“ към НЧ „Т. Пеев 1871“ гр. Етрополе. 


Директорът на Исторически музей-Етрополе г-жа Наталия Цветкова представи гостите и благодари за приетата покана от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ да гостува със своя мобилна изложба в нашия музей.


Д-р Чавдар Ангелов –директор  на НПМ „Шипка-Бузлуджа“   запозна присъстващите с най-важните сражения от Шипченската епопея представени в изложбата.


Кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров откри изложбата и поздрави колегите от НПМ „Шипка – Бузлуджа“, като им връчи от негово име цветя и подаръци.


В изложбата "Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано" двадесет  табла представят едни от най-важните сражения от Руско турската война 1877 г.- 1878 г. – от августовските боеве за Шипка, внезапната турска атака през септември 1877 г., героичните дни по време на Зимното шипченско стоене, падането на Плевен и всеобщото настъпление на руската армия,  завършило пред стените на Цариград и подписването на Сан-Стефанския мирен договор.  


В две от витрините са показани оригинални картички от нач. на ХХ в., две руски военни униформи и литографии със сцени от Руско – турската война 1877-1878 г. Ценна реликва, която може да се види в изложбата е семейният  печат на граф Игнатиев.


 В изложбата са представени  и движими културни ценности  от фонда на Исторически музей – Етрополе: пушка система „Крънка”-на въоръжение на руската армия, пушка система Бердана №2- на въоръжение на пехотните стрелкови батальони, револвер „Смит и Уесън”- на въоръжение на руския офицерски  състав. Въоръжението се допълва от ценни образци на хладно оръжие от Руско-турската освободителна война – сабя, тесак,  щик от „Бердана 2“ и боеприпаси. 


От богатата  колекция  огнестрелно и хладно оръжие на Исторически музей - Етрополе сме показали пушките „Спрингфийлд”и „Хенри Мартини” на въоръжение в турската армия,  ятаган и турска кавалерийска сабя. 


 В отделна витрина могат да се видят лични вещи – медали, лъвче и отличка от шапката на опълченска униформа, печата на Опълченското дружество в Етрополе, кама и пистолет, качулка – башлък, принадлежали на опълченците Саво Вълков и Михаил Даскалов от Етрополе


Паметният за етрополци ден продължи с панихиди   пред руските паметници в църквите „Свети Георги”, „Свети Архангел Михаил” и тържество в местността „Прогон“.   


На поклонението в църквата „Св. Арх. Михаил“ слово  произнесе кметът на община Етрополе   инж. Владимир Александров. Празнична програма изнесоха ученици от СУ „Хр. Ясенов“ гр. Етрополе. Обръщение към присъстващите отправи и г-н Марин Маринов –депутат от 49-то НС. 


В знак на преклонение бяха поднесени венци и цветя от гостите и признателните етрополци.


Поклон, дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България.


 


Текст и снимки: Исторически музей - Етрополе