На 28 февруари здравният министър Стефан Константинов е подал сигнал до главния прокурор заради подозрителните плащания от НЗОК за лекарствата. През 2011 г. за еквивалентно количество лекарства са плащани повече пари от касата, в сравнение със средствата платени от Министерството на здравеопазването.

Не съм казал на премиера Бойко Борисов, че съм сезирал Борис Велчев, но като гражданин имам задължение да сигнализирам прокуратурата ако имам съмнение за нарушения, отсече Константинов. Той посочи, че има значително повишаване на някои лекарства от първи март. В рамките на една година от НЗОК са изплащани повече от 6 млн.лв. Гергана Павлова отправи обвинението, че аз отговарям за завишените цени, каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов пред БТВ. Той показа доклада, в който според Павлова се съдържали данните за повишените цени. Такава информация не присъства в доклада, отрече Константинов и показа в студиото документа.

Моята отговорност е, че съм се предоверил на заместника си Гергана Павлова. Истината е, че двете ми заместнички са в много близки отношения и към тях се изразява положително отношение от страна на Симеон Дянков, каза . Той има дори изпреварваща информация и получаваше докладите преди мен, не скри възмущението си Стефан Константинов. Той обаче отхвърли версията, че високите цени на медикаментите са резултат от лобиране от страна на фармацевтичните фирми на ниво вицепремиер.

Наредбата, която дава възможност за договаряне на отстъпки на лекарствата се изработва от НЗОК. От август те имат възможност да ги договарят, но не са го направили. Явно има изгода, става въпрос за 6 млн. лв., които са влезли в определени компании. Хората на високи позиции трябва да защитават обществения интерес, категоричен е здравният министър.

Никъде в докладите нито от Гергана Павлова, нито от НЗОК не са посочени данни, че разходите са скочили драстично, никой не ми е казал, че това се случва. В документа дори е написано, че дори има спестени пари. Освен това ме подвеждат, тъй като в позитивния лекарствен списък са посочени пределните цени, но сравнителната таблица, какви всъщност са цените на Министерството на здравеопазването е посочено в дъното, категоричен е Константинов.

Може ли да има такива драстични разлики и заради недобрите ни отношения с Нели Нешева тя няма да дойде и да каже, че е плащано повече. С Гергана Павлова никога не сме дискутирали цени на лекарствата. НЗОК следи разходите и управителят Нели Нешева трябва да каже защо са се повишили разходите, отсече Константинов. Гергана Павлова е била шеф на надзорния съвет на касата. Здравният министър обаче отказа да отговори дали двете са лобирали за фармацевтичните компании. Не съм обяснил това на премиера Бойко Борисов, но той винаги е казвал, че трябва всичко да бъде прозрачно.

Не съм влизал в никакви схеми, не съм ходи по обяди и вечери. Разбивам едни схеми за 6-7 млн.лв и затова заслужава може би заслужавам да бъда сменен, отсече здравният министър. Ако си подам оставката ще призная победата на хора, които са направили мрежа за точене на суми. Затова не го правя, каза здравният министър. Нося си оставката в джоба, премиерът да реши какво да прави. Аз няма да мога да се променя и да се превърна в задкулисен играч, категоричен е Стефан Константинов.