Увеличават се средствата в общия бюджет на България, предназначени за храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за социално слаби лица.
Промяната в законодателството е по инициатива на Европейския парламент. Така общият бюджет на страната ни по план 2012 г. е увеличен от 4 183 873 евро на 21 439 336 евро.
Средствата за купуване на продукти от пазара са в размер на 14 004 438 евро, в допълнение към предварително отпуснатите на страната ни 39 150,874 тона интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия на стойност 3 966 375,04 евро.
Бюджетът по програмата включва още 2 300 421 евро за евентуален трансфер в рамките на Общността и 1 168 102,85 евро за административни, транспортни и складови разходи.
Още на 22 февруари Държавен фонд „Земеделие" публикува обществена поръчка за доставка на брашно, ориз, спагети, нишесте царевично, обикновени вафли, обикновени бисквити и макарони.
Допълнително отпуснатите средства ще бъдат изразходвани с нова обществена поръчка за доставка на захар, леща, боб, слънчогледово олио, плодов конфитюр и картофено пюре на прах.
Хранителните продукти ще се предоставят на Българския червен кръст, който ги разпределя на лица и семейства, посочени от Агенцията за социално подпомагане.
Към момента над 264 хил. души могат да получат помощ от програма „Благотворителност".
От нея могат ще бъдат подпомогнати  тези, които имат право на целеви помощи за отопление за последния отоплителен сезон, майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година, лицата, получавали в предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания.
Очаква се през тази година програмата да обхване още около 45-50 хиляди нуждаещи се. Целта е тя да помогне на повече хора от уязвимите слоеве на обществото да преодолеят последиците от финансовата криза, посочват от ДФ „Земеделие".