Има милиционерски заговор срещу Бойко Борисов и правителството – да се обсъждат глупости и идиотщини, а съществените проблеми да се подминават. Такава е и ситуацията с бонусите сега. Те са една фалшива тема за отвличане на вниманието от основните проблеми.

Това каза пред ТВ 7 политологът Огнян Минчев, който беше гост в предаването на Люба Кулезич заедно с журналиста Огнян Стефанов.

Минчев е категоричен, че две неща пречат сериозно на Бойко Борисов на този етап. Първо, това е външният кръг – слабата държава и необходимостта от създаването на нов елит, който да създаде нови ценности и нова държава. Второ – пречи му собственият кръг, от който премиерът е зависим и не може да се откъсне от тези зависимости. "Волята, която упражнява Борисов, не е достатъчна, той гаси пожари, но няма стратегии", обясни Огнян Минчев.

Според него Борисов гаси сам "пожарите", защото не разполага с екипи и структури на управленско ниво, които да му помагат.

По думите на Огнян Стефанов три-четири години не са достатъчни, за да пребори вътрешната зараза, която е обхванала ГЕРБ. Според него средният ешалон се е окупирал и извлича ползи за себе си, а после Борисов трябва да им оправя гафовете.

"България се управлява от олигархична система и се редуват популистки и коалиционни правителства. Тоест, сега се задава коалиционно управление от 3, 5 или 7 партии, като при такава власт се краде най-сладко и не се знае кой плаща", посочи Огнян Минчев.

"Знае се и кой пие, и кой плаща. Плаща целият народ, а пият само олигарсите и избраните", допълни Огнян Стефанов. Той смята, че големият проблем е, че години наред отказваме да признаем открито, че действа мафия във всички области.

Гостите коментираха и една от най-актуалните политически теми – лидерската битка между Георги Първанов и Сергей Станишев в БСП.

"Станишев говори неадекватно, втвърдява се, за да оцелее от интриганта Гоце Първанов. Дали ще се справи с тази битка, все още не е ясно, защото Първанов е главният интригант на републиката", заяви Огнян Минчев.

"Първанов е срещу Станишев, за да превземе "Позитано 20", но той е и срещу Борисов, за да превземе и Министерски съвет. Обикаля страната, събира хора и прави срещи, без да се знае в качеството на какъв действа. Чете морал и отправя обвинения по всякакви теми. Даже вече раздава министерски постове и се изявява като бъдещ премиер", посочи Огнян Стефанов. Според него бившият държавен глава няма право да говори за морал и трябва да му се забрани да си отваря устата на тази тема, защото не може да твърдиш, че обичаш животните, а в същото време показно да ги обстрелваш, коментира Огнян Стефанов.