Със свое решение от 12.02.2008 г. сесията на Общинския съвет удостои Цвятко Кусев с грамота и с почетния знак на общината по повод на неговата 80-та годишнина от рождението му.
Роденият на 12 февруари 1928 година в с.Ямна юбиляр е учител по професия. Освен това е завършил и Школата за запасни офицери, поради което в казармата е бил командир на танков взвод.
В продължение на 20 години след излизане от БНА е бил учител и директор на училището в Ямна. След което 17 години беше на партийна работа.
Като активен просветен деятел и общественик има личен принос за изграждането на сградата на училището в селото с 8 класни стаи, както и за промените на архитектурния план на читалищната сграда. По негово време и с личното му участие се проектира и прокарва пътя през Ямна за Черни вид и Тетевен, изградени и открити са пощенската станция и здравния пункт.
В продължение на години работи по написването на историята на с.Ямна. Вече излезе от печат първата част „Наименованието на местностите и личностите в с.Ямна”. Предстои издаването и на втората „Ямна – Българската Швейцария”.
За активната му обществена дейност е награждаван с ордени и медали, между които ордените „Кирил и Методий” – втора степен и „Червено знаме на труда”.
Честито на юбиляра!