Демографският проблем в България може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез миграция, заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от Дарик радио.

По думите му - и в Европа, и в България все по-малко хора издържат пенсионната и здравната система заради застаряването на населението. Дянков даде пример със САЩ, където именно множеството емигранти са решили проблема с намаляващия брой хора в работоспособна възраст.Дянков като икономист е убеден, че стига икономиката ни да се развива по-бързо, като сравнително малка икономика България може в кратък период от време да обърне тенденцията и да привлича допълнителна работна ръка чрез имиграция. Според него това важи и за цяла Европа.

Министърът на финансите изтъкна, че ако се видят тенденциите в САЩ от преди 15-20 години, там също се е стигнало до почти нулев приръст. „Променят си обаче политиката - къде с политическа воля, къде по други причини, и в момента 30-40 процента от растежа от гледна точка на хора в САЩ е от миграция, която е по-силна от когато и да е било преди", коментира Дянков. Според него това е въпрос, по който и Европа, и България трябва да мислят.
Според доклад на Световната банка, представен от главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия Индермит Гил, 53,9 на сто от хората в България ще са в работоспособна възраст през 2050 г., а в момента те са 68,3 на сто. В същото време хората, които са в пенсионна възраст в момента, са малко над 17 процента, докато през 2050 г. те ще бъдат над 33 на сто от населението