Cisco планира да погълне компанията NDS, известна със своите разработки на софтуер за доставчици на телевизия. Очаква се да бъде сключена сделка на стойност около $5 млрд.
    

Сумата превишава с около 35% цената на акциите на NDS към 2009 г., когато компанията излезе от борсата, припомня Ройтерс. По план сделката трябва да бъде финализирана през втората половина на 2012.

NDS е израeлска фирма, основана през 1988 г., с главен офис в Лондон и голям R&D център в Йерусалим.

Мажоритарен дял от 51% в компанията държи частния инвестиционен фонд Permira, а останалите 49% са собственост на News Corp. За компанията работят 5 хиляди души.

NDS доставя комплексни софтуерни решения за телевизионната индустрия. На сайта си компанията посочва, че помага на операторите на платена телевизия да диференцират своите услуги.

В частност, NDS разработва интерактивни системи за доставка на мултимедийно съдържание на платформи за цифрова телевизия, като използва за целта ТВ приставки, персонални компютри и мобилни устройства.

Флагманският продукт на компанията е VideoGuard. Софтуерът се инсталира на телевизора с помощта на смарткарта или се интегрира в ТВ приставките. Решенията на NDS се ползват в технологичната инфраструктура на News Corp., където помагат за контролиране на трафика към абонатите.