Тази година църковният хор при храма „Успение на Пресвета Богородица” ще чества пет години от създаването си. По този повод хорът издаде диск, който ще представи на 24 март от 11 часа в Исторически музей – Ботевград. Концертът ще бъде посветен и на предстоящия християнски празник Благовещение.
„Решихме да направим едно съботно матине. Утринните тържества са много популярни в големите градове. Те се организират предимно в музеи и галерии. Смятам, че чрез подобен вид забавления се скъсява връзката между участниците и публиката. И тук е момнетът да благодаря на ръководството на Исторически музей – Ботевград, че ни включи в програмата си, посветена на предстоящите празници през този сезон. Силно се надявам да се получи един хубав празник. Ще се радваме на всеки приятел и гост, който уважи нашата проява”, каза пред наш репортер Милена Спасова, ръководител на църковния хор. Тя сподели, че хорът поддържа богат репортер – повече от 100 църковни и светски песни. От тях за предстоящото матине са подбрани най-благозвучните и мелодични изпълнения.
На въпроса как се породи идеята за издаване на диск, Милена Спасова отговори така: „Често ходим по манастири и църкви и хората, които слушат изпълнения ни, се интересуват дали имаме диск с наши песни. Ето защо решихме да направим нещо по този въпрос. Записите са направени с любителска камера, но са много добри. Разходите по издаване на диска покрихме с наши, лични, средства.”.
Църковният хор при храма „Успение на Пресвета Богородица” има много грамоти и награда за молитвено изпълнение. За втора поредна година ще участва в Международния фестивал в Поморие и за първи път ще се представи на подобен форум в Габрово.
„Фестивалът в Поморие протича на изключително високо ниво. Това участие е важно за нас, защото ни помага да „сверим часовниците си”, тоест да видим на какво ниво сме ние спрямо другите участници. Проблемът тази година е, чe всички разходи са поемат от участниците във форума", каза още Милена Спасова. Тя сподели, че хорът се подготвя и за голям концерт в Ботевград.