Мохамед Мерах вероятно ще бъде убит, предаде Би Би Си.

Във френските медии се изказват предположения, че убиецът на четиримата в еврейското училище в Тулуза ще бъде убит при полицейската акция в града и няма да се предаде на полицията. Журналистите използват термина "самоубит". По-рано френският вътрешен министър Клод Геан обясни, че стрелецът е заявил, че ще се предаде до часове. По данни на британската медия, стрелецът е изхвърлил пистолет от апартамента, в който е блокиран. Министърът обаче заяви, че френският гражданин от алжирски произход има други оръжия, включително автомат Узи и Калашников. Обсаденият заявил, че иска да преговаря, но засега не поставил условия за предаването си. По-късно свидетели разказаха, че се е чула експлозия и стрелба. Взривът бил контролиран, за да бъде преместен автомобил, който пречил на движението. Полицаи са докарали автобуси, за да евакуират жителите на района. В същото време полицията е спряла подаването на газ в района, защото Мерах е прекратил преговорите. Силите за сигурност се опасяват, че мъжът може да се самовзриви.

Най-малко 300 елитни полицаи започнаха тази нощ акция в южния френски град Тулуза по издирването на стрелеца, който уби три деца и един учител пред местното еврейско училище. Той е бил свързан с "Ал Кайда”, се е намира в обсадената от полицията сграда, съобщи пред АФП източник, свързан с разследването. По неговите думи, трима полицейски служители са били леко ранени по време на операцията. Френският вътрешен министър Клод Геан сподели, че Мохамед бил познайник на полицията в Тулуза за криминална дейност. „Това лице е пътувало до Афганистан и Пакистан в миналото, където се обучавал в лагери на екстремисти. Мохамед е искал да отмъсти за палестинските деца и да удари френската армия”, поясни министърът. По данни на Би Би Си убиецът е бил арестуван в южния афганистански град Кандахар за криминално престъпление. Той е излежавал тригодишна присъда и успял да избяга от затвора след масово бягство на талибани.

"По-рано днес бе задържан братът на заподозрения", допълни Геан. Мохамед е отказал да се предаде, обясни вътрешният министър. Друг брат на убиеца се е предал доброволно. По-късно две сестри бяха прибрани в полицията, каза Геан.

Днес президентът Никола Саркози направи телевизионно изявление. Той благодари разследващите за бързото откриване на престъпника. "Ние трябва да бъдем единни и да не отмъщаваме на невинни. Ние дължим това на невинните жертви, които бяха убити хладнокръвно", каза още държавният глава. Според него терористите няма да разрушат единството на Франция.  Саркози обяви по-късно, че ще се срещне с разследващите.