В рамките на този мандат газ ще потече по интерконекторната връзка с Румъния.

Това обеща новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, след като положи клетва пред Народното събрание.

Той съобщи, че интерконекторът със Сърбия се движи с ускорени темпове, предстои първи ОВОС и следващата година ще започне самото строителство. "Интерконекторът с Турция е най-важният. Имаме пробив в този проект. Близо две години се борихме за това, което постигнаха вчера премиерите на България и Турция. Започва непосредствена работа по интерконектора", добави Добрев.

"Темата за енергетиката е най-интересна за Народното събрание. Най-големият въпрос е АЕЦ "Белене". Българо-руски проект няма да има. Не може автоматично реакторът да отиде за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Необходима е нова площадка, проект. Тази възможност би ни дала диверсификация”, каза Добрев. По думите на министъра обаче, по-важният въпрос е енергийната ефективност. "89% е по-енергоемка нашата икономика от средната в ЕС. Битовата газификация е важна тема. В момента изоставаме. Имаме амбициозната цел до 2020 да постигнем 20% и са заделени 10 милиона евро за това”, заяви Добрев. Според новия министър е важно и изграждане на свободен пазар на електрическа енергия.

Той каза, че няма нищо парламентът да направи комисия за разисквания по шистовия газ. "Не смятам, че има нещо лошо тази тема да се разисква. Тази комисия е необходима. Мораториумът възпрепятства и конвенционалния метод за добив на газ", посочи Добрев.

Той обясни, че за него  най-важната тема е икономиката. "Ние вече не сме в рецесия. Има ръст на икономиката, но за съжаление той не се усеща от хората. Трябва да направим всичко, за да подкрепим малките и средните предприятия. Точно те при кризи спомагат за връщане на икономиката към устойчиви темпове на развитие. Ще го направим като използваме средствата по ОП "Конкурентноспособност". Имаме капацитета да платим на малкия и среден бизнес до 1 милиард лева до края на годината. Това е целта, която аз ще преследвам", каза Добрев. Според него, обаче, трябва да се опрости механизмът за кандидатстване по оперативната програма.

"В сферата на туризма нашите основни усилия е да увеличим броят на туристите и да увеличим приходите от туристическите дейности. България трябва да се развие като целогодишна туристическа дестинация", каза още Делян Добрев.