Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев слезе при протестиращите миньори, които са пред НЕК и Енергото, и се мъчи да ги успокои. Той заяви, че се работи по въпроса, за да не загубят работните си места. "Правим всичко възможно да бъдат намалени таксите", каза още Добрев. Председателят на КНСБ Пламен Димитров го кара да се извини на протестиращите миньори, но те го освиркват и скандират "Мафия". След което те отново се върнаха пред ДКЕВР, предаде репортер на novini.bg.

Преди минути протестът на миньорите приключи.

По - рано днес хиляди миньори бяха пред сградата на ДКЕВР с вувузели и свирки. Това ставана в момент, в който регулаторът вътре решаваше как да свали цената на тока. Протестиращите изсипаха пред вратата на ДКЕВР  въглища, по думите им, "за да видят какво е кюмюр".

Водени от миньорските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа", работници от всички въгледобивни мини в страната скандират пред прозорците на регулатора. Те искат да защитят работните си места след като стана ясно, че един от вариантите за поевтиняване на тока е изключването от енергийния микс на енергията, произведена от тецовете Бобовдол и Брикел и държавния ТЕЦ Марица Изток 2.

Вчера ДКЕВР обяви, че е намерила друг начин да свали цената на тока, без да пипа енергийния микс, по който се определя колко струва електричеството, но това не спря миньорите да организират днешното протестно шествие докато не видят черно на бяло какво ще приеме ДКЕВР.

Към миньорите са се присъединили и работници от БДЖ, водени от синдиката на железничарите. Те също се притесняват, че ако мините намалят производството, няма да има работа за тях.

От Министерски съвет до ДКЕВР бул. "Дондуков" е затворен за движение. В момента протестиращите са пред НЕК. Направиха коридор, за да могат да минат трамваите. Миньорите скандират "Мафия".