Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев излезе при протестиращите синдикални федерации на миньори. За първи път има протест в подкрепа на действията на министерството.

Няма да се поддадем на рекет на екоорганизации, заяви министърът пред присъстващите. Протестът се провежда в защита на работните места и на него дойдоха около 1500 служители в минни предприятия и в предприятия в добивната промишленост.

Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа” Пламен Димитров и Константин Тренчев са в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Те ще поискат проверка от министър Делян Добрев, с която да се докаже, че условията на работа на миньорите са според европейските стандарти.

Според Пламен Димитров - зад протестите срещу миньорите стоят организации на фирми, които имат интерес при разпределение на концесиите.

„Ние сме заинтересовани работещите да имат безопасни условия на труд и на живот, защото повечето от работещите живеят в тези райони. Последните два-три месеца ескалира психоза, която се опитва да докаже неверни неща.”, каза той. Димитров посочи, че протестиращите са пред тази сграда, защото Министерството на икономиката, енергетиката и туризма дава концесиите.

Протестиращите са пред министерството и очакват резултати от срещата. Те скандират, свирят със свирки и размахват знамена на двата синдиката. В района има засилено полицейско присъствие.