Национално движение Русофили и Форум „България-Русия организират за пета поредна година Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. Целта на надпреварата е, чрез проучвания на важни моменти в историята и съвремието на българския и руския народ, младите хора да се запознаят с миналото, настоящето и бъдещето на българо-руските отношения. Те могат да представят своите творби под формата на очерци, репортажи, пътеписи, интервюта, реферати, есета, мултимедийни проекти, стихове, разказа, рисунки.
Темите трябва да бъдат свързани с основните моменти в Руско-турската освободителна война – 1877 – 1878 г., Втората световна война – 1941 – 1945 г., български и руски писатели и поети, писали за отношенията между двата народа, маршрути, паметници, исторически забележителности, места за отдих, посещавани от българи и руснаци в България и Русия, съвместни полети в космоса, принос на български учени в космически програми.
Конкурсът се провежда до 30 април на областно и до 20 май на национално равнище. Разработките се оценяват от общински комисии и национална комисия.
Конкурсът е популяризиран в учебните завадения на територията на общината и се очаква да има интерес към него.
За победителите са осигурени много награди: екскурзия до Русия, лаптопи, DVD плейъри, фотоапарати, мобилни телефони, МР 3, МР 4 и други. Грамоти ще има за всички участници.
Конкурсът „Не се гаси туй, що не гасне” се провежда със съдействието на: Министерството на образованието, младежта и науката, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Национален военноисторически музей.