Официалното награждаване на победилите в различните направления на националния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне” се състоя в събота /16 юни/ в Руския културно-информационен център в София. Сред наградените участници е ученикът от Ботевград Иван Трифонов. Той е класиран на трето място в направление „Рисунка” до 7-ми клас. Талантливото момче е нарисувало паметника „Шипка” и двете трофейни оръдия в подножието му.
Иван Трифонов е бъдещ шестокласник. Той е възпитаник на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. Момчето се занимава с рисуване от ранна детска възраст. От втори клас посещава Школата по изобразително изкуство с ръководител Димитринка Томова.
Иван Трифонов е единственият ботевградски ученик, завоювал призово място в тазгодишното издание на националния конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. Той се организира от Национално движение „Русофили” и Форум „България – Русия”. Надпреварата се реализира със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и Националния военноисторически музей.
Конкурсът бе популяризиран в учебните заведения на територията на община Ботевград от местната структура на Движение „Русофили”.