На 14 юни /събота/ в Руския културно-информационен център в София беше обявен финалът на Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, организиран от Национално движение “Русофили” с подкрепата на фонд „Русский мир”, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Синдиката на българските учители. Със заповед на Министерството на науката и образованието конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности за учебната 2013/2014 г.


Художествено-музикална програма даде началото на тържеството. Кратко изложение направи Цвети Цветков - секретар на движение „Русофили”. Той изрази радостта си, че в проведения за осма поредна година конкурс са взели участие над 3000 деца.


Победителите в различните раздели бяха наградени от българския космонавт генерал Георги Иванов.


В раздел „Журналистически материали” първо място беше присъдено на Тереза Миткова Тошкова, ученичка от 10 "д" клас в ПГТМ „Христо Ботев”, за реферата ú „Обичта на българския народ към Русия в поезията на П. Р. Славейков и Иван Вазов”. Наградата ú е петдневна екскурзия в Москва.


Отличителни награди бяха присъдени на Ивелина Василева Найденова от 10 „д” клас в ПГТМ „Христо Ботев”, за есето „Ние помним”, и Надя Тодорова от ОУ „Н. Й. Вапцаров”.


Наградените ученици и техните учители получиха и грамоти за участието си в конкурса, съобщиха от ПГТМ „Христо Ботев”.