Христо Стефанов беше най-възрастният участник на балканското първенство по крос кънтри в Коджаели-Дариджа (Тур) и се класира на пето място на 10-километровото състезание. 42-годишният шампион на България финишира за 30:45 мин.

Челната тройка беше изцяло турска – безапелационен шампион стана 18 г. по-младият от Стефанов Бекир Карайел с 28:59 мин, а негови подгласници са Али Хайдар Текгьоз – 29:50 мин, и бягалият по чорапи Фатих Биглич – 29:59 мин.

Интригата беше за четвъртото място, за което имаше шанс и Стефанов. Българинът обаче не успя да отговори на Мирко Петрович (Срб) в последния километър. Сърбинът се нареди четвърти с постижение от 30:35 мин.

„Последният ми балкански крос беше през 1992 г. Тогава станах втори и пред мен беше сърбин. Сега, изключвайки турците, ситуацията е същата. Доволен съм от бягането си. На държавното първенство в Луковит бях болен и сега исках да видя състоянието си”, коментира рекордьорът ни в маратона.

От Нова година Стефанов се подготвя с първия си треньор Димитър Василев. Специалистът сподели, че за трима месеца са свършили добра работа, но е нужно още за по-добри постижения.