Всеки телефонен разговор, онлайн активност във Великобритания ще бъдат следени. Това са част от мерките, записани в закон за борбата с криминалните престъпления и тероризма във Великобритания, пише Reuters.

Агенцията се позовава на съобщения от Министерството на вътрешните работи в обединеното кралство. "Важно е за полицията да имаме достъп до такива данни при разследване на сериозни престъпления и за предпазване на обществото, обяснява говорител на вътрешното министерство.

Но това предложение вече събира доста негативи, дори и в средите на Консервативната партия. Според критиците този закон е намеса в личното пространство на гражданите и нарушава техните права.

Не е необходимо за държавата да знае какво прави обикновения гражданин, смята депутатът Дейвид Дейвис, цитиран от ВВС.

Новият закон ще бъде анонсиран през май, когато кралицата държи речта си за законодателните инициативи пред Парламента. В момента полицейските власти в страната също имат право да следят комуникационната активност, но само на граждани, които са заподозрени в извършване на престъпление.

Ако новият закон бъде приет доставчиците на интернет ще трябва да слагат специални устройства, които да следят трафика, мейлите или съобщенията на хората. Това ще става без предупреждение. Така те ще знаят с кого или с коя група комуникираме, колко често и колко дълго.