От 09 до 13 март 2017 година Начално училище “Birchen Coppice” в Кидърминстър –Англия бе  домакин на среща на партньорите по програма“Еразъм“-Устойчива екология  в Европа на бъдещето.


На срещата присъстваха представители от всички държави, работещи по проекта. От българска страна участваха Мила Манчева-Директор на СУ“Христо Ясенов“гр.Етрополе, Христина Калайджиева-координатор  по Проекта и преподавател по английски език, Тинка Цолова-учител по информатика, Валентина Кусева и Снежана Тепавичарова – начални учители, работещи по Проекта. Англия ни посрещна с  цъфнали дървета и цветя и хубаво време. Програмата ни бе доста интересна и натоварена. Училище Birchen Coppice от 10 години е само начално. В него 63 учители обучават над 200 ученици. Децата ни посрещнаха облечени в сините си униформи, седнали на земята. Гледахме презентация на дейностите по Проекта, свързани с екологията. По традиция всяка делегация носи подаръци за учениците и училището. Ние им подарихме мартенички, Легендата за Мартеницата, красиви картички, изработени с любов от учениците от 4‘‘ в‘‘и 4“ Г“класове. Естествено не бяхме забравили и вкусни български лакомства, които много се харесаха на учениците. По коридорите  след това  децата ни срещаха и с усмивки ни показваха мартеничките на ръцете си.
Последва дълга разходка из чудесното им училище. Навсякъде бе пъстро, стените бяха украсени с много рисунки и пана. Класните им стаи са огромни с различни кътове за занимания по интереси и във всяка стая има мултимедия. По коридорите има аквариуми  с рибки и игуана. Впечатли ни и училищната библиотека, в коятодецата четяха с удоволствие. Показаха ни и Горското си  училище, в което учениците бяха засадили  ягоди и различни цветя. Убедихме се, че наистина работят  за екологията. Листата и органичните отпадъци се използваха за компост, с който наторяват градинките си. От отсечените клонки бяха изплели жив плет. Учениците общуват непринудено около жив огън и споделят своите проблеми и мечти. Навсякъде виждахме спокойни и щастливи деца, които работят за екологията. Отново се върнахме в класните стаи. В един от класовете  госпожа Калайджиева проведе първия им урок по български език. Учениците написаха имената си на английски, а след това с наша помощ   ги написаха и на български език. Голяма радост ни достави написаното „Благодаря“ в края на часа от един ученик.
Всеки от следващите дни бе  наситен с интересни срещи и разговори и с натоварена програма. Обсъдихме плана за действие през втория семестър, говорихме за диференциирането на дейностите и задачите, свързани с екологията. Посетихме Уорчестър, където наш гид бе  директорката на училището. Дните изминаха неусетно. Сега в училище ни очакват нови предизвикателства. Работим усилено за представянето на Испания и Италия като страни ,участващи и работещи по Проекта за устойчива екология В Европа на бъдещето. А интересното тепърва предстои.


Материлът подготви:Валентина Кусева