32 лица ще бъдат консултирани през този месец как да разработят бизнес проект или маркетингова стратегия за започване на собствен бизнес. Консултациите се провеждат по проект „Подкрепа за предприемчивите българи” на схема BG051PO001-1.2.01. „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – Компонент I” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Целевата група на проекта са безработни лица, регистрирани в Дирекции „Бюро по труда”, със средно и по-високо образование. Лицата, които нямат необходимата квалификация, са преминали етап на обучение, в рамките на 300 часа, по специалностите „Малък и среден бизнес” и „Бизнес услуги”.
Консултирането ще протече по индивидуален график с продължителност 5 часа, съобщиха от Дирекция „Бюрото по труда”.
Всеки представител на целевата група ще има възможност да кандидатства с бизнес проект за субсидия до 20 000 лева. Парите се отпускат на траншове и не се връщат след стартиране на дейността, която е допустима по проекта. Готовите разработки се подават в Агенцията по заетостта. Преди това лицето трябва да открие фирма за собствена сметка и да няма съдружници в нея.