Кабинетът на Бойко Борисов води антинационална политика, която поставя под риск енергийната независимост на България и бъдещето на ядрената енергетика. Това прави ГЕРБ добри последователи на Иван Костов, заяви след заседанието на ИБ на БСП лидерът на партията Сергей Станишев.

Имаме основание да поискаме вот на недоверие, тъй като няма аргументи за взетото решение да се стопира проекта АЕЦ „Белене“, а това е второто по значимост събитие след приемането на България в ЕС.

Белене от самото начало е български проект с 51% държавно участие, припомни лидерът на БСП. Централата дори при бездействието на сегашното правителство пак ще бъде много по-евтина от планираните в момента. Белене ще позволи по-голяма енергийна независимост, тъй като ядрените централи се водят собствен източник на електроенергия. Освен това цената е много по-ниска от произвежданата в ТЕЦ и ВЕИ, изчисли лидерът на БСП. С решението ГЕРБ не намалява зависимостта си от Русия, тъй като ще получат голяма част от парите, без обаче да строи централа. Обещано е на Москва, че ще се прави седми и може би осми блок на АЕЦ „Козлодуй“, т.е. руснаците ще си получат своето, тъй като ще се използва най-малкото един руски реактор, припомни Станишев.

Газовата централа в Белене ще бъде отново руска, на двойно по-висока цена от ядрената централа. Въпросът е откъде ще идва газа – той ще бъде руски или ще се използва български шистов газ, предположи Станишев. Не се притесняваме да бъдем в малцинство в този парламент, защото това е изключително важен въпрос, който ще се отрази върху джоба на обикновените български граждани, каза лидерът на БСП.

Според Ангел Найденов решението за отказ от АЕЦ "Белене" е равносилно на национално предателство, при положение, че са инвестирани толкова много средства в реакторите. Загубите за страната ще достигнат 30 млрд. лева, добави Найденов и попита кой ще носи отговорност за изработеният в момента реактор и неговата готовност за употреба след 15 години, когато ще може да заработи седми блок на АЕЦ "Козлодуй". БСП се нуждае от осем подписа, за да внесе искания вот. Целта на социалистите е да го внесат до края на тази седмица.