Съдът остави зад решетките 25-годишният таксиметров шофьор Димитър Юлчев, който прегази две възрастни жени на пешеходна пътека.

Като негов адвокат се яви Марин Марковски, който поиска Юлчев да бъде освободен. Защитникът мотивира искането си с тежкия психологически шок, изпитан от неговия клиент след двойното убийство на пътя. Според Марковски нямало опасност Юлчев да извърши ново престъпление, тъй като нито една от таксиметровите компании няма да го наеме за шофьор. Разбирам реакцията на хората и обществения интерес по случая, но съдът трябва да преценява доказателствата трезво, каза Марковски.

Единственото, което таксиметровият шофьор каза пред съда е, че иска да излезе на свобода. Според прокурора по делото обаче вероятността 25-годишният мъж да извърши ново престъпление е огромна, тъй като преди двойното убийство на пешеходната пътека той е имал 42 регистрирани нарушения и вече е осъждан на пробация. Освен това Юлчев е карал без разрешително за такси, посочиха от обвинението. В съдебната зала бяха представени и показанията на тримата пътници в злополучното такси, управлявано от Юлчев. Няколко пъти един от пътниците го е карал да намали скоростта и му е правил забележка за опасносто престрояване от крайна дясна в крайна лява лента. Таксиджията обаче не се е съобрази със съветите и е продължил да натиска педала на газта. За да подкрепят таксиджията в Съдебната палата дойдоха няколко цигани, негови роднини, които поискаха 25-годишният мъж да бъде освободен от ареста.

Истински скандал предизвика бащата на Димитър Илчев, който заяви, че двете жертви на сина му са пили алкохол преди да пресекат. Той отишъл веднага на мястото на катастрофата, след като синът му се обадил. Според бащата на таксиджията пътниците също допълнтелно разсейвали Димитър и това предизвикало фаталния сблъсък. Той обяви твърдото си намерение да иска съдебна експертиза дали пешеходките са употребили алкохол. Припомняме, че жертвите на катастрофата е 72-годишната известна преподавателка по пиано доц. Илиана Батембергска. Приятелката й - Мария Павлова (81 г.) си отиде 15 минути по-късно в линейката на път за болницата.