Словесният тормоз над жените е също толкова жесток, колкото и нанасянето на физически удари, заявиха AVON България и „Алианс за защита срещу домашното насилие”, на пресконференция днес.

За втора поредна година те се обединяват в кампанията „Говори открито срещу домашното насилие”, която цели да сложи край на насилието над жени и деца. Тази година към първия посланик на кампанията Юлияна Дончева се присъедини и ММА боецът Станислав Недков – Стъки, както и световната и европейска шампионка Ивет Лалова.

Статистиката продължава да бъде категорична, че всяка четвърта жена в България е била подложена на вербално или физическо насилие.

„В цялата страна се отчита почти двойно повишение на потърсилите помощ жени и деца. Това ни дава увереност, че усилията, които AVON България и партньорите ни от „Алианс за защита срещу домашното насилие” полагаме, дават реален резултат. Ще продължим да работим в посока повишаване информираността сред жените за начините, по които може да им се помогне. И тази година ще набираме средства в кампанията чрез продажбата на специалната синя серия продукти. С тях AVON осигурява консултации на пострадалите със специалисти – психолози и юристи, в центровете на Алианса в цялата страна”, каза Валентина Бешевишка, маркетинг мениджър на AVON за Дунавски регион.

Данните, предоставени от Алианса в цялата страна, сочат, че броят на потърсилите помощ жени и деца се е увеличил близо два пъти за първото полугодие на 2012 г. спрямо 2011 г. Само до края на юни 2012, техният брой е 1335. Броят на децата, потърсили помощ през 2012 г., скача драстично, като например в Перник те представляват близо 1/2 от всички, пострадали от домашно насилие – 143, а в Силистра се наблюдава 100% увеличение на сигналите от деца. Все по-често се отчитат случаи мъже насилници, които проявяват готовност да говорят открито за проблема си и да променят своето поведение – тенденция, която се наблюдава в София, Бургас, Плевен, Силистра и Хасково.

Причините за проява на словесна и физическа агресия срещу жени в семейството са много, част от които са липса на финансова сигурност и ревност у мъжа, както и възприятието на мъжа като по-силен и висш от нея. „Ако един мъж иска да се покаже като силен, може да го направи по много начини. Спортната зала или ринга са подходящи места за доказване на мъжественост и мощ. В семейството обаче мъжът трябва да е закрилник, а не агресор,” заяви Стъки. Посланието на кампанията „Удари мен, не нея” има точно такава цел – да призове мъжете да използват силата си в спорта, а не за насилие.

„Насиненото око или счупеният крак се възприемат като насилие, но не и обидните думи или сексуалното посегателство. В България търпимостта към насилието е много висока. За мен е загадка защо в обществото ни витае тихо примирие с издевателствата над жените, вместо всеобща нетърпимост”, каза психологът Наумов на събитието за медии днес.

В рамките на кампанията „Говори открито срещу домашното насилие” AVON набира средства в помощ на потърпевшите от домашно насилие чрез продажба на продукти от специалната синя серия. Чрез закупуването на гривна, пръстен или колие всеки може да подпомогне центровете за защита срещу домашно насилие в цялата страна, където пострадалите жени намират психологическа подкрепа, юридически консултации, лекарска помощ и физическа закрила.