БСК предложи опрощаване на изцяло на кредита за образование, финансиран от държавата, при условие, че студентите са изрядни платци на осигуровки след започването на работа у нас. Повод за предложенията е тревожната статистика, според която 700 000 души в работоспособна възраст са напуснали България, като 75% от тях имат висше образование.

Камен Колев (вдясно) предложи кредитите за образование да бъдат опростени, ако студентите се осигуряват изрядно след започване на работа у нас

50 000 български деца и млади хора учат в чужбина, а вероятността да се върнат у нас е малка, коментира Камен Колев, заместник-председател на БСК, на заседание на Съвета за обществени консултации към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове при Народното събрание.

По отношение на развитието на компетенциите и знанията в икономиката ни България е на едно от последните места в ЕС-27, припомни Колев. Иновациите в българските предприятия са малко, а в същото време изоставаме и по много показатели, свързани с развитието на знанията и уменията на работната сила.

Статистиката показва, че само 1% са инвестициите в образование на работниците в българските предприятия. Средният показател за ЕС-27 е 15 на сто. В България 53 процента от населението ползва компютър за всекидневната си работа, гражданите в ЕС са почти 80%, допълни Колев.

Според него, проблем е, че предприятията у нас нямат система за определяне на дефицитите в познанията на своите служители. БСК е предприела действия по създаване на единна информационна система за оценка на компетенциите, която ще позволи на предприемачите в повече от 20 сектора на икономиката да определят сами кои са ключовите длъжности, които ще развиват секторите, както и кои са компетенциите, знанията и уменията, необходими за заемането на тези длъжности.

Системата ще е уникална за страната, защото за първи път за качеството на работната сила, както и за компетенциите се обединяват конкуренти на ниво бранш. Създаването на компетентностните модели в браншовете ще помогне на бизнеса да зададе параметрите, по които препоръчително университетите да създават кадри, необходими на икономиката, заяви Колев.

Проектът на БСК „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, ще помогне за решаване и на кризата с трансфера на кадри в самите браншове, като в дългосрочен план ще намали разходите за квалификация, както и ще подобри мобилността в самите сектори.

Системата ще дава възможност на служители и заети да правят самооценка на своите компетенции, за да откриват дефицитите си и да развиват знанията и уменията си.

Изоставането в реализацията на младите хора е световен проблем, подчерта посланикът на Кралство Дания у нас Коре Янсон. Само в Европа повече от 25 милиона млади хора са без работа. В Испания половината от младежите не са започвали никога работа, а в Япония две поколения младежи нямат достъп до пазара на труда.

Необходими са спешни мерки за възстановяването на икономическия растеж на Европа с ясната мисъл за реализацията на младите хора на трудовия пазар, коментира още посланикът.