Ученици от ПГТМ „Христо Ботев” и техните учители Мая Върбанова и Спаска Недева инициираха среща-разговор с представители на УС на дружество „Орханиец”. Тя се проведе в общинския пенсионерски клуб. На срещата присъства и отец Борис от Зелинския манастир „Рождество на Пресвета Богородица”.
Тема на разговора бе възстановяване на събора на Ботевград. Отец Борис разказа за разпятието и възкресението на Иисус Христос. Той призова учениците да вярват в християнските добродетели – вяра, надежда, любов, справедливост, честност, почтеност и други, а не в суеверия, като носене на червен конец и закупуване на калени съдове за здраве. Отец Борис похвали младите хора за това, че проявяват интерес към Православието и българските традиции, свързани с Великденските празници.
Възпитаниците на Техникума се поинтересуваха от историята и дейността на дружество „Орханиец”, как се е провеждал съборът на града в миналото, отличава ли се великденската трапеза в нашия край от тази в други населени места в страната.
На тези въпроси отговориха Пенка Маринова и Цеца Иванова. Те споделиха спомени и от събора на Ботевград, който се организирал на мястото на градския парк. Пенка Маринова каза, че тогава децата се возели на въртележка и срещу едно писано яйце.
Членовете на УС на дружество „Орханиец” призоваха младите хора да дойдат на общоградското тържество на Втория ден на Великден – 16 април.