Парламентарната група на "Атака" ще подкрепи вота на недоверие след консултации с Парламентарната група на Коалиция за България и започва подписка за иницииране на референдум за ядрените мощности.

Това заяви на брифинг в парламента лидерът на националистите Волен Сидеров.

Необходими са 48 подписа или инициирането на референдум трябва да стане от президента. Днес Сидеров се обърна към Росен Плевнелиев с призив да инициира такъв референдум. "След консултациите с Коалиция за България, имаме уверение, че ще съберем 48 подписа за инициирането на референдум", подчерта Сидеров.

Припомняме, че от Синята коалиция и ДПС обявиха, че няма да подкрепят вот на недоверие заради отказа ни от АЕЦ "Белене", което от левицата изтъкват като мотив.

Волен Сидеров заяви, че позицията на "Атака" е "за" построяването на АЕЦ "Белене" и "за" построяването и на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй". "Трябва да бъде продължена ядрената политика на България, каквато смятахме, че имаме. След решението на правителството на ГЕРБ и гласуването на мнозинството на ГЕРБ, плюс купени депутати – да се закрие АЕЦ „Белене”, „Атака” смята, че тази политика е политика на национално предателство, защото след 2021 г., България остава без нито един ядрен реактор. Лишаваме се от най-евтиното производство на ток. Ще започнем да купуваме ток от Турция, която през това време ще построи 2 или 3 ядрени централи с руски реактори. Мнозинството и правителството на ГЕРБ ни вкарват в енергийна зависимост от Турция, посочи той и заяви, че „Атака” е категорично „против” това. С всички възможни парламентарни и законови действия, ще противостоим на решението на ГЕРБ - да закрие проекта „Белене” и да ликвидира ядрената политика на България, категоричен бе лидерът на националистите.

По думите му, липсва всякаква стратегическа визия в това правителство за развитието на България занапред. "Не е случаен фактът, че Борисов съобщи решението си за „Белене” веднага след посещението в Турция. Не е случаен и фактът, че ДПС не подкрепя сега вота на недоверие, който предстои да бъде внесен, защото това закриване на „Белене” е изгодно на Турция. След консултации с Коалиция за България, дадохме уверение, че ще подкрепим вота на недоверие и започваме подписка за събиране на 48 подписа за референдум по въпроса. Вотът си е вот, но ние искаме да се направи референдум. Референдумът го искат не само жителите на Белене. Повечето българи ще бъдат „за” строежа на нова централа. За подписката за референдум разчитаме на всеки, който като нас смята, че ликвидирането на ядрените мощности на България е грешка и влизането ни в зависимост от Турция – да купуваме ток от там, от руския ядрен реактор. За България руските ядрени реактори са лоши, за Турция не са лоши. Ето парадокса, на който ГЕРБ трябва да отговаря”, каза още Волен Сидеров.

В момента процесът по събиране на подписи тече и по думите на Сидеров – подписката ще бъде готова още утре. В момента от „Атака” обмислят да предложат кандидатура за член на Комисията по досиета.