Ирландец, който ослепял след експлозия, случила се преди две години, прогледна отново след като доктори успяха да вмъкнат зъб от сина му в окото му.

57-годишният Боб МакНичъл от Каунти Майо загубил зрението си в нелеп инцидент, когато течен алуминий експлодирал във фабрика за рециклиране през ноември 2005.

 
"Мислех, че ще остана сляп до край на живота си," разказва МакНичъл пред местно радио.

След като докторите в Ирландия казват, че не могат да направят нищо повече, МакНичъл чува за чудата операция наречена Osteo-Odonto-Keratoprosthesis (OOKP), извършвана от д-р Кристофър Лю в болница в Брайтън, Англия.

Пионерската техника е открита в Италия през 60-те години и включва прилагане на изкуствена роговица от зъб на пациента и обграждащата го кост.

За прилагането на процедурата помогнал сина на пациента - 23 годишният Робърт, който дарил зъб с корена му и част от челюстта.

Очната орбита на МакНичъл била възстановена и част от зъба бил сложен вътре, като в дупка върху него била поставена леща.

Първата операция продължила 10, а втората 5 часа. 

"Доста е трудно," обяснява МакНичъл "Имаше около 65 процента шанс да прогледна. Сега виждам достатъчно и мога да гледам телевизия. Преди виждах пълен мрак, а сега мога да върша нормалните и прости работи."