По време на парламентарния контрол депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова зададе въпрос към премиера Бойко Борисов относно плащане на акциза върху горивата на земеделските производители от правителството. По думите й, премиерът е обещал това с меморандум през 2010 г. но обещанието не е изпълнено.

"Трета година правителството обещава да защити зърнопроизводителите, като им плати акциза върху горивата. Това се прави навсякъде в ЕС и затова няма какво да се чудим, че испанските картофи са по-евтини от българските. Трябваше да се иска от Брюксел държавна помощ. Вие казахте, че сте го направили, макар че не сме видели това в нито един официален документ. Втората стъпка беше промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, но до ден днешен такава промяна не е внесена в парламента. Проблемът засяга 80 000 земеделски производители, а косвено касае всички българи", заяви Нинова и попита премиера кога ще изпълни обещанието си.

Премиерът уточни, че на 10 май 2010 г. искането е заявено пред ЕК, но през 2011 г. комисията е поискала допълнителна информация и е направила забележки. "За да може да стартира прилагането на схемата за изплащане на акциза на земеделците, трябва да се променят законите за акцизите и данъчните складове и за земеделските производители", заяви премиерът обясни, че промените в законите ще бъдат внесени в парламента в най-скоро време. "Всяка година даваме над милиард на зърнопроизводителите, а досега не съм видял хлябът да поевтинее", каза Бойко Борисов.

Корнелия Нинова припомни, че парите за субсидии на фермерите идват от Европа. "Тези пари не сте ги дали вие. Това са европейски пари, договорени българските производители да ги получат още при преди да бъдем приети в ЕС,", каза тя. Нинова заяви,че народът е беден, вече няма пари за хранителни продукти, а премиерът твърди, че направил българина богат, а хората не искат да харчат.

"Вие искате висшистите да станат овчари, всички сами да си садим картофи, напоследък – и да си месим козунаци. Това са вашите рецепти. Истинската рецепта – изплатете ускорено акциза на производителите, намалете осигуровките, които бяха 3 пъти увеличени. Най-вече – повишете доходите на хората, защото с тези намалени доходи няма как да купуват, допълни Нинова. Тя припомни латинската поговорка "Думите отлитат, написаното остава" и призова премиера да изпълни това, което е подписал – да изплати субсидиите на фермерите.

Премиерът контрира също с латинска сентенция: "Veritas odium parit" ("Истината поражда омраза"). "Сега, когато разследваме "Белене", има фактури, по които има 90 млн. разлики. Колко ви струваше "Цанков камък"? Защо спекулирате с хората. Колкото българските зърнопроизводители през годините са получили дотации, никоя друга сфера не ги е получила. Не ми беше ясно кой ги подтиква, сега разбрах", заяви Борисов и си тръгна ядосан от залата.