Международният ден на здравето се чества от 1950 г. През юли 1946 г. е свикана Международна конференция по въпросите на здравеопазването.
Приетият на нея устав служи като основа за създаването през 1948 г. на Световната здравна организация /СЗО/.
България членува в СЗО от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания, превенцията на смъртността поради тютюнопушене.
С разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 г., 7 април се чества всяка година и като Ден на здравния работник в България.
Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".
Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Крепко здраве и благоденствие пожелаваме този ден на хората в бели престилки от МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев”, Медицински център І в Етрополе, Спешна медицинска помощ, здравните пунктове в селата,учебните и детски заведения и фирмите, свободно практикуващите лекари в Етрополска община.
Честит празник!