Край на пушенето на закрити обществени места. Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места.

"За" законопроекта гласуваха 99 депутати, четирима бяха "против", а 10 гласуваха "въздържал се". Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Правителството предлага забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, както и на изрично изброени открити обществени места (дворове на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития), да влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Със законопроекта се предвижда и забрана за продажбата на енергийни напитки на хора под 18-годишна възраст и забрана за реклама на енергийни напитки, насочена към тази възрастова група.

Идеята за пълна забрана на тютюневия дим не е нова - още през 2010 г. бившият здравен министър д-р Стефан Константинов искаше да въведе промените, но тогава ресторантьорите се опълчиха на министъра и промяната бе отложена.

До момента пушенето е разрешено на определени места, но стига те да са обособени в специални помещения за тази цел, изолирани със специални стени или врати. Задължително трябва да има указателни табели, че в помещението се пуши и влизането на непълнолетни е забранено.

"Тенденцията важи за цял свят, тъй като този бич за човечеството се ограничава в пъти", коментира пък премиерът Бойко Борисов при внасянето на предложението миналата година. "Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник", добави премиерът.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един", отсече премиерът.

"Датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират", обясни още Борисов.

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души да умират от онкологични заболявания.

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.