Извънредно заседание на здравната комисия в парламента се проведе днес. Експертите се събраха, за да направят промени, свързани с отмяната на извънредната епидемична обстановка от 1 април.


Внесеният законопроект предвижда след изтичане на извънредната епидемична обстановка у нас все пак да бъдат налагани мерки, но от общ характер – спазване на дистанция и дезинфекция, както и носене на маски на определени обществени места. Също и увеличаване на броя на ваксинираните българи. Остава в сила европейският регламент – всички, които пристигат у нас, да представят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.


Няма да се налага пълна забрана за влизане у нас, няма да се спира и работата на различни, обществени места, като молове, кина и театри.


Ако все пак има влошаване на епидемичната обстановка и нужда от нови ограничения, право да ги налагат ще имат директорите на регионалните здравни инспекции, а също и здравният министър по предложение на главния държавен здравен инспектор.


Председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев посочи, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. "Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда", каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.


Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.


Думите на Антон Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. "Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.


По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.


Той коментира и отпадането на маските. "Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", заяви Ангелов.