В проекта на Атака липсват санкциите, докато в нашия проект глобите стигат до 15 000 лв. за фирмите при повторно нарушения за нарушения на режима на тютюнопушене в забранените зони. Това заяви Мартин Захариев от Коалиция за България.

Той потвърди, че групата все още не взела решение по въпроса. Това обаче е голия нерв на парламента, смята Захариев. Необходимо е да се проведе референдум за разрешаване на тютюнопушенето, каза депутатът и уточни, че не е консултирал идеята със Сергей Станишев. Той предупреди, че това е възможно да предизвика нови протести, които ще противопостави хората едни срещу други. Вижте какво става в Турция, откъдето сблъсъците тръгнаха от една градинка, каза Захариев.

60% от българските граждани подкрепят тоталната забрана за тютюнопушене, каза бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова. Председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов обаче остро я нападна с обвинението, че промива мозъците на нацията. Аз съм непушач, а вие сте пушач, вие ли сте против пушенето, попита Коларов. 44,5% от акцизите са от продажбата на цигарите, каза Коларов. Това обаче беше посрещнато с поток от статистика от шефа на пулмологията във ВМА Коста Костов, който посочи, че средната заплата в сектора на услугите е скочила от 470 на 517 лв. Разходите за здравеопазването за една година са намалени 5,1 % на 4,7%. 80-85% от токсичния дим в затворените пространства от всички цигари се поемат от всички в затворени пространства, каза Костов.