Всяко честване предизвиква много и различни размисли. Повод да се направи „инвентаризация” за състоянието на паметниците в Етрополско е предстоящия Национален празник-Трети март.
Председателката на движение „Русофили” в Етрополе Янка Филипова е изпратила писмо до кмета на Общината инж.Богомил Георгиев, в което подробно е описала състоянието на паметниците и паметните плочи в Общината.
За проверените  паметници и паметни плочи, свързани с  Руско-турската война е констатирано, че под въздействие на времето буквите на повечето от тях не се четат и се нуждаят от освежаване; оградите са почернели и е необходимо  да се потегнат и пребоядисат. Една от плочите е счупена и постаментът й е полуразрушен Самите паметници също са  почернели с времето и също се нуждаят от освежаване.
При изграждането на паметника в м.”Хаджиица”  са поставени 870 камъчета, символизиращи броя на измръзналите руски войни при преминаването на Балкана на връх „Баба”. Много от тези камъчета са изпопадали и по него си има сериозна работа.
Щетите върху другите паметници, които са и от по-новото време, свързани най-вече с антифашистката борба, са в по-добро състояние. Вероятно заради метала от които са отлети, липсват букви или пък не се четат добре. Има постаменти, изцапани с боя и занемарени райони.
Умишлено не се спираме на всеки паметник поотделно, като разчитаме на това, че г-н Георгиев ще направи необходимото и ще нареди да се сформира работна група, която да направи необходимото.
Все пак се касае за родовата памет на Общината ни.