AVG въвежда характеристика “Не следи” („Do Not Track") за активна защита на поверителността онлайн. Новият сервизен пакет на популярния софтуер за сигурност дава контрол на потребителите над онлайн следенето в интернет при посещаване на познати и непознати сайтове, съобщиха от партньора на AVG у нас - Бизнес Софтуер Дистрибутор.
    

“Тази характеристика е създадена с цел да върнем контрола на онлайн поверителността на информацията в ръцете на самия потребител. От днес вече ги информираме за проблеми със следене на действията им от посещаваните сайтове“, каза Джей Ар Смит, главен изпълнителен директор на AVG Technologies.

Интернет потребителите трябва да знаят как техните онлайн данни се събират и използват и те трябва да имат съответните софтуерни решения за това, посочват от компанията.

Често се случва сайтовете да събират данни за потребителите. Въпреки, че по принцип това не е лошо, някои сайтове споделят потребителски данни с трети страни и потребителите, а също така и създателите на политики за сигурност все повече са загрижени за тази практика.

Например, някои форми на проследяване позволяват на рекламодателите да следват потребителите в интернет и да им доставят целенасочено точно определени реклами в множество различни сайтове по начини, с които потребителите не са запознати.

Модулът за сигурност „Do Not Track“, който вече е наличен в последната версия на AVG 2012, ще бъде доставен на всички клиенти на компанията. Тази нова характеристика е безплатна и дава възможност на клиентите да контролират поверителността на данните си, докато са онлайн.

През последния месец администрацията на Обама предложи “Закон за правата на клиентите” свързан с поверителността, а Европейския Съюз преди това също предложи подобни инициативи.

Пасивният “Do Not Track” беше представен от World Wide Web Consortium (W3C) и разчита на доброволните действия на потребителите за работата на тази характеристика за уведомяване. W3C сервизният пакет добавя пасивен „Do Not Track“, който е пуснат по подразбиране. Поради факта обаче, че обслужването е доброволно, клиентите нямат реален контрол върху събирането на данни.

Напълно противоположно, новата и активна опция “Do Not Track” на AVG допринася за поверителността, като информира клиентите и им предлага избор директно да блокират проследяването или да го включват или изключват, когато пожелаят.

Всички нови клиенти, закупили продукти AVG 2012, и настоящи клиенти ще получат новата характеристика на продукта безплатно и ще бъдат автоматично защитени от сайтове и мрежи, които навлизат в личното им пространство. Едновременно с това, потребителите могат да променят настройките зададени по подразбиране като сами определят нивото на контрол.

Друга нова характеристика в сервизния пакет на AVG е т. нар. WiFi Guard, който предлага защита от достъп до непознати или нежелани WiFi точки. Лаптопи, които са настроени за автоматично включване към налични в близост WiFi мрежи, са лесни за използване извън офиса, но могат да изложат сигурността на потребителите на риск. Например, киберпрестъпници могат да създадат измамнически точки за WiFi достъп, използвайки имена на известни вериги хотели, кафенета или обществени доставчици на WiFi, и така да пробият сигурността на клиента или да го подслушват.

Сега, след новия сервизен пакет на AVG 2012, в такива случаи на потребителя ще се покаже автоматично прозорец, който го уведомява, ако неговото безжично устройство прави опит да се свърже с публична WiFi точка за достъп, която не е била използвана до момента.